Zo verzorg je jouw leren tas!

Wanneer je eindelijk die prachtige leren tas hebt gekocht die al zo lang op je verlanglijstje stond, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden! Maar hoe doe je dit eigenlijk? Hieronder geven wij je zeven gouden tips voor het onderhouden van jouw trendy leren tas.

verzorging-banner

Wist je dat?
Leer is een mooi en duurzaam natuurproduct. Er zijn vele verschillende soorten leer: glad leer, gevet leer, lakleer, suède, nubuck, imitatieleer, etc. Het is goed om te weten van wat voor soort leer jouw tas is gemaakt. Dit kan namelijk invloed hebben op hoe de tas behandeld moet worden. Wij adviseren je om het bovenstaande in je achterhoofd te houden bij het lezen van de volgende tips!

Voor gebruik:

1. Sprayen ter bescherming
Voor gebruik is het belangrijk om een leren tas in te sprayen. De Cowboysbag Multispray en de Collonil Carbon Pro Spray zijn sprays die de tas beschermen tegen vocht en vuil. De sprays werken waterafstotend en helpen het leer soepel te houden. Dit is hoe het werkt: schud de spray goed, spray op 25 tot 30 cm afstand van de tas en laat het goed intrekken. Voor een optimaal resultaat raden we je aan om deze stap twee tot drie keer per jaar te herhalen.

Tip: Voor zowel suède-, als nubuck tassen is deze eerste stap cruciaal. Suède is gemaakt van de onderzijde van de dierenhuid die licht geslepen is. Nubuck daarentegen, is gemaakt van de bovenzijde van de dierenhuid. Nubuck heeft een fluweelachtige uitstraling en lijkt daarom qua uiterlijk op suède. Beide soorten leer zijn gevoelig voor vuil, vocht en olie en kunnen bij gebruik vaal worden. Spray jouw suède- of nubuck tas na aanschaf daarom gelijk goed in!

Cowboysbag – Multispray: €9,95
Collonil – Carbon Pro Spray: €13,99

cowboysbag-multispray

Tijdens gebruik:

2. Extra treatment
Ook bij gebruik is het belangrijk om een leren tas te verzorgen. Dit kan bijvoorbeeld met de Delicate Cream van Cowboysbag. Deze crème voedt de tas rijkelijk en biedt optimale bescherming. Hoe te gebruiken? Breng de crème aan op de tas en wrijf het gelijkmatig in met een zachte doek. Omdat je niet wilt dat het leer van jouw tas te soepel wordt, raden we je aan om deze stap niet meer dan twee tot drie per jaar te herhalen.

Let op: Suède is een stuk gevoelig voor vlekken. Wij raden je dan ook af om deze stap uit te voeren bij een tas van suède.

Cowboysbag – Delicate Cream: €9,95

cowboysbag-delicate-cream

3. Dagelijkse verzorging
Maak jouw tas zo nu en dan schoon met een vochtige doek. Het is belangrijk dat de doek vrij is van zeepresten. Met deze licht vochtige doek kan je stof of ander vuil van de leren tas verwijderen. Let er op dat de doek niet te nat is! Voor een optimaal resultaat kan deze tip dagelijks herhaald worden.

4. Probeer warmte te vermijden
Wist je dat warmte erg slecht is voor een leren tas? Een leren tas kan uitgedroogd raken wanneer hij dichtbij een verwarming staat of wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Voorkom uitdroging van het leer en bewaar jouw leren tas op een koele plek!

5. Probeer regen te vermijden
Deze tip lijkt onmogelijk in ons koude kikkerlandje waar regelmatig een bui uit de hemel valt. Toch is het het beste voor de tas om regen te vermijden. Een beetje water kan de tas wel aan, maar probeer een grote regenbui te vermijden. Ben je toch in een plensbui beland? Leg de tas dan vooral niet op de verwarming! Wij raden je aan om de tas op natuurlijke wijze te laten drogen.

6. Toch een vlek?
Is er helaas toch een vlek ontstaan op jouw favoriete leren tas? De Collonil Carbon Complete is er om jou te helpen! Schud de bus even goed voor gebruik, houd de spuitmond op z’n kop en spuit het schuim op een schone doek of op de bijgeleverde spons. Verdeel vervolgens het schuim gelijkmatig over de vlek. Het is belangrijk dat je het schuim even laat intrekken. Eventueel kun je het schuim opwrijven of opruwen tot glans. Let op, we raden je aan deze laatste stap alleen uit te voeren wanneer jouw leren tas is gemaakt van een glad leer.

Tip: De Collonil Carbon Complete dient niet alleen als reinigingsmiddel, maar ook als verzorgingsmiddel. Het schuim is gemaakt op basis van gepatenteerde carbon-technologie en laat na gebruik een beschermend en voedend laagje achter op de leren tas. Dit laagje is vuil-afstotend en frist daarnaast ook de kleur van de tas op. Super handig voor tassen die snel vaal worden!

Collonil – Carbon Complete: €11,99

carbon-complete

7. Opberg tip
Ook is het erg belangrijk om rekening te houden met het opbergen van jouw leren tas. Bewaar de tas vooral niet in een plastic tas, maar berg de tas liever op in een katoenen zak. Vaak worden kwalitatieve tassen geleverd met een katoenen zak. Heb je die niet? Gebruik dan een katoenen kussensloop! Bovendien raden we je een koele, geventileerde plek aan. Om de vorm van de tas zo mooi mogelijk te houden, is het een tip om de tas na gebruik op te vullen met oude kranten. Zo voorkom je dat de tas gaat rimpelen of indeukt.

Met deze tips heb jij zo lang mogelijk plezier van jouw leren tas!
Nog op zoek naar jouw perfecte leren tas? Neem eens een kijkje in onze webshop.
Share this: