Hoe onderhoud je een leren tas?

Cowboysbag – Fanny Pack Dumas € 79,95

Trendy, sexy, chique, duurzaam, tijdloos. Het lijstje complimenten dat we aan een leren tas kunnen toewijzen, lijkt wel oneindig. Dat tijdloze karakter maakt ook dat je een leren tas niet om de haverklap hoeft te vervangen. Tenminste niet als je het onderhoud op de juiste wijze aanpakt. En daar wringt soms het schoentje of beter gezegd, de handtas. Leather lovers durven weleens de verkeerde middeltjes tevoorschijn te halen of al te ijverig in een poetsbui schieten om toch maar hun lederen partner in crime in topstaat te houden. Met onze tips krijgt je leren tas het onderhoud dat hij verdient en zal je nog jarenlang onbezorgd de deur uit kunnen gaan.

– FRIDAY NIGHT… ME, YOU AND MY LEATHER BAG –

Hoe onderhoud je een leren tas: ons 6-stappenplan

De volgende 6 stappen vertellen je precies hoe je het beste een leren tas onderhoudt. Pas deze onderhoudsbeurt een of twee keer per jaar toe:

Stap 1:
Bij het onderhoud van je leren tas is het allereerst belangrijk om met voorzichtige handen aan de onderhoudsbeurt te starten. Leer is als de dood voor vet, make-up, zweet en water… Deze stoffen worden namelijk meteen door het leer geabsorbeerd en geloof ons; deze vlekken ben je liever kwijt dan rijk.

Stap 2:
Gebruik vervolgens een speciale lederreiniger om eventuele vlekken op het leer te behandelen. Deze reiniger kan je ook gebruiken om de hele leren tas te poetsen. Dep het product zachtjes op de vlekken en gebruik dan zachte circulaire bewegingen om het product te verspreiden. Ga niet schrobben, want dit zal het leer beschadigen en de vlek enkel groter maken.
Tip: probeer nieuwe vlekken meteen te behandelen door ze eerst zo goed mogelijk droog te deppen met een droge doek en nadien een lederreiniger te gebruiken.

Cowboysbag – Backpack Rocket € 149,95

Stap 3:
Ga vervolgens met een zachte microvezeldoek over je leren tas om de eventuele resten van de zeep te verwijderen.

Stap 4:
Dan is het de beurt aan de lederwas, ledercrème of het ledervet. Ook hier ga je op dezelfde wijze te werk als bij de lederreiniger.

Stap 5:
Enkele keren per jaren raden we ook aan om je leren tas met een vuil- en vochtafstotende spray in te spuiten. Zo ben je in ieder geval gewapend als je toch eens in een plensbui terecht zou komen.

Stap 6:
Nu het onderhoud van je leren tas achter de rug is, is het tijd om de kostbare parel netjes op te bergen. Laat die plastic zak of kartonnen doos maar links liggen, want een leren tas berg je op in een katoenen zak, een kussensloop of de zak die bij de aankoop van je tas werd meegeleverd. Voor we de tas in zijn katoenen heiligdom laten vertoeven, is het verstandig om de tas met wat papier of noppenfolie te vullen zodat ‘ie mooi zijn vorm behoudt.

– All you need is leather & love –
Cowboysbag – Bag Daan X Bobbie Bodt € 129,95

Handige tips en weetjes voor het onderhoud van je leren tas

Wil je alle vlekken en beschadigingen van je tas voor zijn? Dan zijn onderstaande tips erg belangrijk!

Tip 1: Zon en leer zijn als water en vuur
Jij geniet misschien met volle teugen van een zonnestraal, maar je leren handtas verkiest toch eerder een schaduwrijke omgeving. Terwijl je er zelf een kleurtje van krijgt, gaat de kleur van je handtas immers vervagen en kan er zelf beschadiging optreden.

Tip 2: Testen om het niet te verpesten
Heb je een nieuw onderhoudsproduct op de kop getikt, test het dan even op bijvoorbeeld een klein plekje aan de binnenzijde van je tas. In de meeste gevallen zal je leer het onderhoudsproduct met open armen ontvangen, maar beter leeronheil voorkomen dan genezen.

Tip 3: Overdaad schaadt
Te veel smeerseltjes op je tas toepassen is bij leren handtassen wel degelijk te veel. Terwijl te weinig onderhoud op lange termijn logischerwijze nadelig kan zijn voor de uitstraling van je leren tas, geldt hetzelfde voor te veel onderhoud. Ga niet als een smetvrees fanaticus te werk wat betreft het onderhoud van je leer. Tweemaal per jaar je tas een grondige poetsbeurt geven, is meer dan voldoende.

Tip 4: Zadel jezelf niet op met zadelzeep
Terwijl sommige websites voor hardnekkige vlekken het gebruik van zadelzeep aanraden, verkiezen wij toch eerder onderhoudsproducten die specifiek op het onderhoud van zacht leer en leren tassen gericht zijn. Niet voor niets draagt deze zeep de naam ‘zadelzeep’. Uit ervaring weten we dat zadelzeep heel wat krachtiger is en tot verkleuring van je leren tas kan leiden. En dat willen we uiteraard niet!

– Breathing is overrated, leather bags not –


Share this: